Onderzoek

Tabaksfabrikant sloot exclusieve deals met studentenverenigingen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) doet onderzoek naar illegale banden tussen tabaksfabrikant Japan Tobacco Industries (JTI) en zeker tien studentenverenigingen in Nederland. Een woordvoerder van de NVWA bevestigt dit na berichtgeving in Trouw. JTI zou tegen betaling de exclusieve verkoop van de merken Winston en Camel in sigarettenautomaten binnen de muren van studentenverenigingen hebben bedongen. Daarnaast zouden er contracten zijn afgesloten voor verkoop van sigaretten op feesten. Dergelijke afspraken zijn in strijd met de wet. Volgens de Onderzoeksredactie Tabak van journalist Marcel Metze sloten onder andere Unitas in Amsterdam en het Rotterdamsch Studenten Corps contracten af met JTI. De verenigingen willen niet zeggen hoeveel JTI betaalde voor de sigarettenverkoop. (ANP)

    • Mark Duursma