Iran tekent grote gasdeal met Total

Energie

Het Franse Total heeft de westerse primeur: met een miljardencontract voor de exploitatie van gas is herstel van de band met Iran een feit.

Iraans olieplatform bij het eiland Kharg in de Perzische Golf. Foto Atta Kenare / AFP

Het Franse olie- en gasbedrijf Total tekent deze maandag een overeenkomst met Iran ter waarde van 4,2 miljard euro voor de ontwikkeling van een omvangrijk gasveld. Dat hebben het Iraanse ministerie van Oliezaken en Total bevestigd. Het is de grootste buitenlandse investering in Iran sinds het opheffen van de internationale sancties in 2016, en de eerste overeenkomst met een westers energiebedrijf.

Het betreft verdere ontwikkeling van het gasveld Zuid-Pars in de Perzische Golf, het grootste gasveld ter wereld, dat door Iran wordt gedeeld met Golfstaat Qatar. In de joint venture wordt Total meerderheidsaandeelhouder met 50,1 procent, het Chinese staatsoliebedrijf CNPC krijgt 30 procent van de aandelen en het Iraanse Petropars 19,9 procent.

Voor Iran is de gasdeal zeer welkom. De overeenkomst hing al een half jaar in de lucht, maar Total was bang dat de Amerikaanse president Trump de sancties tegen Iran wilde herstellen. Total was al betrokken bij de ontwikkeling van het gasveld in de jaren 90, maar moest zich terugtrekken toen de Verenigde Staten en de Europese Unie handel met de Iraanse olie-industrie verboden in 2010. In ruil voor reductie van het atoomprogramma werden de sancties in 2016 opgeheven.

Andere overeenkomsten met westerse olie- en gasbedrijven volgen naar verwachting snel. In december maakte Shell bekend dat het een niet-bindende overeenkomst had getekend met Iran voor de ontwikkeling van drie olie- en gasvelden. Het bedrijf streeft naar een langetermijnovereenkomst met Iran.

    • Mark Duursma