Iran tekent groot gasakkoord met Total

Energie Het Franse Total heeft de primeur: een miljardencontract voor de exploitatie van gas laat zien dat de band tussen het Westen en Iran is hersteld.

Iraans olieplatform bij het eiland Kharg in de Perzische Golf.
Iraans olieplatform bij het eiland Kharg in de Perzische Golf. Foto Atta Kenare / AFP

Het Franse olie- en gasbedrijf Total tekent deze maandag een overeenkomst met Iran ter waarde van 4,2 miljard euro voor de ontwikkeling van een omvangrijk gasveld. Dat hebben het Iraanse ministerie van Oliezaken en Total bevestigd. Het is de grootste buitenlandse investering in Iran sinds het opheffen van de internationale sancties in 2016 en de eerste overeenkomst tussen Iran en een westers energiebedrijf.

Het akkoord behelst de verdere ontwikkeling van het gasveld Zuid-Pars in de Perzische Golf, het grootste gasveld ter wereld, dat Iran deelt met Golfstaat Qatar. In de joint venture wordt Total meerderheidsaandeelhouder met 50,1 procent, krijgt het Chinese staatsoliebedrijf CNPC 30 procent van de aandelen en het Iraanse Petropars 19,9 procent.

Voor Iran is de gasdeal zeer welkom. De overeenkomst hing al een half jaar in de lucht, maar Total was bang dat de Amerikaanse president Donald Trump de sancties tegen Iran weer wilde invoeren. Total was al betrokken bij de ontwikkeling van het gasveld in de jaren negentig, maar moest zich terugtrekken toen de Verenigde Staten en de Europese Unie in 2010 handel met Iraanse oliebedrijven verboden. In ruil voor inperking van het atoomprogramma werden de sancties in 2016 opgeheven.

Andere overeenkomsten met westerse olie- en gasbedrijven volgen naar verwachting snel. In december maakte Shell bekend dat het een niet-bindende overeenkomst had getekend met Iran voor de ontwikkeling van drie olie- en gasvelden. Het bedrijf streeft nu naar een langetermijnovereenkomst met Iran.