Experiment

Vijf gemeenten mogen regels bijstand vrijer toepassen

Vijf gemeenten gaan na de zomer experimenteren met andere regels rond bijstand. Demissionair staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken, PvdA) heeft Groningen, Ten Boer, Wageningen, Tilburg en Deventer daar toestemming voor gegeven, schreef zij maandag in een brief aan de Tweede Kamer. In deze gemeenten kunnen bijstandsgerechtigden twee jaar lang bijvoorbeeld een klein bedrag verdienen bovenop de uitkering. Ze mogen ook minder regels en tegenprestaties eisen of bijstandsgerechtigen juist intensiever begeleiden. De gemeenten werken met meerdere onderzoeksgroepen, zodat het effect op herintreding op de arbeidsmarkt van de verschillende regimes vergeleken kan worden. Deze zomer beslist Klijnsma of ook Amsterdam, Nijmegen en Utrecht mogen experimenteren. (NRC)