Buitenlandse boten mogen niet meer vissen voor Britse kust

Brexit Het Verenigd Koninkrijk wil alvast het visserijverdrag met de EU opzeggen. Historisch, symbolisch of rampzalig?

Vissers bij een eerder protest tegen het afnemen van visgronden.
Vissers bij een eerder protest tegen het afnemen van visgronden. Foto BART MAAT/ANP

Buitenlandse vissersboten mogen over twee jaar hun netten niet langer uitgooien in een zone vlak voor de Britse kust. In de aanloop naar de Brexit zal het Verenigd Koninkrijk een verdrag met afspraken daarover maandag opzeggen, zo kondigde de Britse minister van Milieu, Michael Gove, zondag aan. Na twee jaar is de uittreding van de Britten uit het verdrag een feit. Nederlandse vissers ondervinden niet direct gevolgen van het besluit, maar de vrees is groot dat ze na de Brexit ook in zones verder voor de Britse kust niet meer mogen vissen.

Het opzeggen van het Britse visserijverdrag is volgens Gove „een historische stap”, die ertoe leidt dat „we voor het eerst in meer dan vijftig jaar zelf kunnen bepalen wie er toegang krijgt tot onze wateren”. Ook de Schotse regering, die geen voorstander is van een Brexit, heeft laten weten dat ze de plannen van Gove steunt.

De afspraken over vissen in de zeestrook tussen 6 en 12 mijl van de Britse kust stammen uit 1964. Het Verenigd Koninkrijk sloot toen een akkoord met de Europese Economische Gemeenschap, de voorloper van de EU.

Daarin werd vastgelegd dat schepen van vijf West-Europese landen voor de Britse kust mochten vissen en Britse schepen voor de Europese kust.

Het document heeft alleen betrekking op de zeestrook tot twaalf zeemijl (ruim 22 kilometer). Over de toegang van Europese vissers tot de rest van het Britse zeegebied – tot 200 zeemijl uit de Britse kust – zijn afspraken gemaakt in het EU-verdrag. In hoeverre de toegang na de Brexit overeind blijft, moet blijken tijdens de onderhandelingen over het Britse vertrek uit de EU.

Volgens Gerard van Balsfoort, voorzitter van de European Fisheries Alliance (EUFA), is het besluit van Gove vooral een „signaal”. Weinig Nederlandse vissers vissen in de zone tussen 6 en 12 zeemijl,

Pim Visser, voorzitter van kottervisserorganisatie VisNed vreest wel de mogelijke consequenties van het voornemen van het Verenigd Koninkrijk.

Als ook de zone tussen 12 en 200 mijl voor de Britse kust voor Nederlandse vissers wordt afgesloten, zou dat „rampzalig” zijn, zegt Visser. 40 tot 50 procent van de productiewaarde halen de kottervissers uit Britse wateren. Vissers van Texel en uit Arnemuiden en Goedereede zijn nog meer afhankelijk van de Britse vangst.