Brexit

Buitenlandse vissers straks niet meer welkom voor Britse kust

Buitenlandse vissersboten mogen over twee jaar hun netten niet langer uitgooien in een zone vlak voor de Britse kust. In de aanloop naar de Brexit zal het Verenigd Koninkrijk een verdrag met afspraken daarover maandag opzeggen, zo kondigde de Britse minister van Milieu, Michael Gove, aan. Na twee jaar is de uittreding van de Britten uit het verdrag een feit. Nederlandse vissers ondervinden weinig gevolgen van het besluit, maar de vrees is groot dat ze na de Brexit ook in zones verder voor de Britse kust niet meer mogen vissen. Het opzeggen van het visverdrag is volgens Gove „een historische stap”, waardoor „we voor het eerst in meer dan vijftig jaar zelf kunnen bepalen wie er toegang krijgt tot onze wateren”. De Schotse regering heeft laten weten dat ze de plannen van Gove steunt. (NRC)

    • Joost Pijpker