Twee Nederlanders komen om bij zeilongeval

Hun zeilboot kapseisde zaterdagochtend al, maar een noodsignaal werd niet uitgezonden.

Foto Clubracer.be

Bij een ongeluk met hun zeiljacht voor de Belgische kust bij Oostende zijn twee Nederlanders om het leven gekomen. Een persoon wordt nog vermist, drie van de zes opvarenden werden gered.

Een van de twee doden is de jachtbouwer en zeezeiler Frans Maas (79) uit Breskens. Zijn lichaam en dat van een 70-jarig bemanningslid werden gisteren gevonden tijdens een zoektocht van Belgische en Nederlandse reddingsdiensten.

Lees ook de necrologie van Frans Maas: Een afgebroken kiel ontnam een ervaren zeeman het leven

De vermiste is een jongen van 18 jaar. De zoektocht, met boten, een helikopter en een vliegtuig, werd gisteren bij het invallen van de duisternis gestaakt en zou vandaag niet worden hervat omdat er geen hoop meer is dat hij levend wordt gevonden.

De zeilboot kapseisde zaterdagochtend al rond 08.30 uur, zo’n tien mijl (19 kilometer) uit de kust. Omdat er geen noodsignaal was uitgezonden werd het schip met drie overlevenden van 17, 37 en 53 jaar pas ’s middags rond 14.30 uur gevonden. De drie zaten op de omgekeerde romp van het schip. De kiel van het schip lijkt plotseling te zijn afgebroken, wat zou verklaren dat er geen tijd was om alarm te slaan. Op het moment van het ongeluk was de wind 5 Beaufort, met golven van twee meter; geen extreme weersomstandigheden.

De drie geredde opvarenden hadden onderkoelingsverschijnselen. Volgens het Maritiem Reddingscoördinatie Centrum in België werden ze gevonden door een baggerschip, en zijn ze daarna naar een ziekenhuis in Brugge gebracht. Een van de drie is een kleinzoon van Maas.

Het zeiljachtje is de Capella, een negen meter lang, door Maas ontworpen scheepje uit de jaren 90 van de vorige eeuw. Het deed met zo’n 25 andere schepen mee aan de Light Vessel Race, een grotendeels nachtelijke zeilwedstrijd van de Royal Belgium Sailing Club met start en finish in Zeebrugge.

Het wrak drijft nog wel en bekeken wordt of het kan worden geborgen door het een haven binnen te slepen of op zee op een ponton te zetten.

Door Frans Maas ontworpen zeiljachten, waaronder de Standfast, wonnen in de vorige eeuw wereldwijd zeilwedstrijden, waaronder de beruchte Fastnet Race in het Kanaal. Maas was zelf ook een fervent wedstrijdzeezeiler.