Rechtszaak

McCartney schikt met Sony om eigendom Beatles-liedjes

Paul McCartney heeft een schikking getroffen met platenmaatschappij Sony over de auteursrechten van de nummers van The Beatles. De zanger probeert al jaren de rechten terug te krijgen van de voornamelijk door hem geschreven nummers. De rechten van het Beatles-repertoire kwamen in 1985 in handen van Michael Jackson die platenmaatschappij ATV Music kocht en flink verdiende aan de royalty’s van de nummers. De helft van ATV werd doorverkocht aan Sony. Met een beroep op de Amerikaanse wet die bepaalt dat artiesten de rechten van hun liedjes na 35 jaar kunnen terugclaimen, spande McCartney een proces aan. Vrijdag kwam het tot een schikking. McCartney heeft de rechter gevraagd de zaak te sluiten. De hoogte van de schikking is niet bekendgemaakt. (NRC)