Raad van Europa

Vertrouwen parlementschef Agramunt opgezegd

De parlementaire vergadering van de Raad van Europa heeft het vertrouwen opgezegd in haar voorzitter Pedro Agramunt. Het parlement vindt het onaanvaardbaar dat de Spaanse senator in maart een bezoek bracht aan de Syrische president Assad. De reis maakte hij samen met Russische parlementariërs en werd betaald door Syrië. Ook zijn er vraagtekens over Agramunts rol in een corruptieschandaal in Azerbeidzjan. De voorzitter mag geen officiële bezoeken en verklaringen meer afleggen namens de Raad. Agramunt heeft vooralsnog geen ontslagbrief ingediend, meldde de Britse vicevoorzitter Roger Gale van de Raad. De voorzitter kan niet gedwongen worden om op te stappen. „De integriteit van de parlementaire vergadering moet hoog worden gehouden”, aldus Gale. (NRC)