Na strafeis Decembermoorden

Bouterse: ‘God maakte me president’

. De Surinaamse president Desi Bouterse (71) heeft donderdag gezegd „met een gepast antwoord” te komen nadat de aanklager woensdag twintig jaar cel tegen hem eiste wegens zijn betrokkenheid bij de Decembermoorden in 1982. Toen werden in Fort Zeelandia vijftien tegenstanders van Bouterses militaire regime vermoord. Hij leek al vooruit te lopen op een uitspraak: „De rechters zijn grappig. God heeft mij president gemaakt, dus een rechter van de Krijgsraad haalt me hier niet weg”, zei Bouterse op een speciale bijeenkomst van zijn partij NDP. „Mensen, gelooft u deze rechters alstublieft niet!” Het was de eerste reactie van Bouterse op de eis. Hij zei dat er achter de schermen werd overlegd over maatregelen. Bouterse benadrukte dat geen stappen ondernomen worden waarbij de regering kan worden verweten de democratie te schaden. „We willen absoluut geen chaos.” NDP-fractieleider André Misiekaba zei in het parlement dat een eventueel vonnis „niet uitvoerbaar” is wegens de amnestiewet van 2012, die alle verdachten vrijuit laat gaan. Oppositiepartijen drongen er op aan dat de rechters in alle rust hun werk kunnen doen. NDP’er Henk Herrenberg, oud-ambassadeur, waarschuwde voor burgeroorlog „als nu niet wordt ingegrepen”. Aanklager Roy Elgin eiste vrijdag ook 20 jaar tegen Steven Dendoe, een van de medecoupplegers van Bouterse in 1980. Tegen enkele verdachten werd vrijspraak geëist. Het requisitoir tegen nog andere verdachten vindt eind oktober plaats.