Ministerie van VWS

Verbod op reclame voor nicotinevrije e-sigaret

Het is vanaf zaterdag verboden om reclame te maken voor nicotinevrije elektronische sigaretten. Ook mogen deze e-sigaretten, zoals de shisha-pen en de vaporiser, niet meer verkocht worden aan jongeren onder de achttien jaar. Dat meldde het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vrijdag. Sinds vorig jaar gold al een dergelijk verbod voor elektronische sigaretten met nicotine, dit is dus nu uitgebreid naar de nicotinevrije rookwaren. Demissionair staatssecretaris Van Rijn wil met het verbod voorkomen dat jongeren gaan roken. Volgens het ministerie heeft een derde van de jongeren tussen 12 en 16 jaar ooit een elektronische sigaret geprobeerd. De elektronische sigaret wordt vaak gezien als een eerste stap richting de echte sigaret. Uit Amerikaans onderzoek bleek dat dit in de praktijk ook gebeurt. (NRC)