Geraint Thomas wint eerste etappe Tour de France

Hij reed 16.04 en pakt de gele trui. De Nederlander Jos van Emden reed de zevende tijd.

De Brit Geraint Thomas finishte in 16.04 minuten.
De Brit Geraint Thomas finishte in 16.04 minuten. Foto Philippe Lopez / AFP

De eerste etappe van de Tour de France is gewonnen door de Brit Geraint Thomas. De Sky-renner veroverde tijdens de individuele tijdrit over 14 kilometer in het Duitse Düsseldorf de gele trui.

Thomas had 16.04 minuten nodig om te finishen in het regenachtige Düsseldorf. De eerste Nederlandse renner in de eerste etappe is Jos van Emden. Hij deed er vijftien seconden langer over dan Thomas en reed daarmee de zevende tijd.

Het klassement na de eerste etappe:
1. Geraint Thomas (Britain / Team Sky) 16:04″
2. Stefan Kueng (Switzerland / BMC Racing) +5″
3. Vasil Kiryienka (Belarus / Team Sky) +7″
4. Tony Martin (Germany / Katusha) +8″
5. Matteo Trentin (Italy / Quick-Step) +10″

7. Jos van Emden (Netherlands / LottoNL) +15″

Tegen het asfalt

De regen was van grote invloed op het verloop van de tijdrit. Drie Lotto-Jumbo-renners gingen onderuit: Primoz Roglic, George Bennett en Dylan Groenewegen.

De Spaanse renner Alejandro Valverde was het grootste slachtoffer van de regenval. Hij gleed onderuit in een bocht en schoof tegen een dranghek. Valverde bleef met pijn liggen en bleek niet meer in staat op de fiets te stappen. De Spanjaard werd met een ambulance afgevoerd en in het ziekenhuis bleek dat de renner een gebroken knieschijf had opgelopen.

Lees ook: Hoe de Tour terugkeerde in Duitsland

Het was dertig jaar geleden dat de Tour in Duitsland startte. Zondag gaat het vanuit Düsseldorf richting Luik, finishplaats van de tweede etappe.