Duitsland

Bondsdag akkoord met homohuwelijk

Angela Merkel, vanochtend.
Angela Merkel, vanochtend. Foto TOBIAS SCHWARZ/AFP

Ondanks tegenstemmen van bondskanselier Merkel (CDU) en veel partijgenoten heeft de Duitse Bondsdag vrijdag met ruime meerderheid het homohuwelijk mogelijk gemaakt. Een grote meerderheid van de Duitsers is volgens peilingen voor. Sinds 2001 is in Duitsland een geregistreerd partnerschap mogelijk. Maar bijvoorbeeld meer gezamenlijke adoptie is daarmee niet mogelijk. Jarenlang verzetten Merkel en CDU zich tegen wat in Duitsland ‘huwelijk voor allen’ heet. Maandag verlegde Merkel – in het zicht van de parlementsverkiezingen in september – om tactische redenen onverwachts haar koers. SPD en Groenen wilden van het homohuwelijk een verkiezingsthema maken. Merkel wil hun de wind uit de zeilen nemen: parlementariërs mochten het eigen geweten volgen. (NRC)