Aandelenbeurzen

Europese aandelenmarkt opnieuw lager door vrees van beleggers voor hogere rente

De Europese aandelenmarkten gingen vrijdag voor de vierde handelsdag op rij omlaag. Aanhoudende speculatie over het naderende einde van het stimuleringstijdperk van de centrale banken zorgde daarbij opnieuw voor terughoudendheid bij beleggers. De AEX-index in Amsterdam eindigde met een min van 0,3 procent op 507,15 punten. Over de hele week verloor de toonaangevende beursgraadmeter 2 procent. De effectenbeurzen in Londen, Parijs en Frankfurt leverden vrijdag tot 0,7 procent in. In Frankfurt verloor Bayer meer dan 4 procent na een winstwaarschuwing. Het Duitse chemieconcern verwacht dat de winst negatief zal worden beïnvloed door de hoge voorraden bij de Braziliaanse Crop Science-activiteiten en nadelige wisselkoerseffecten bij de gezondheidszorgdivisie. Maaltijdbezorger Delivery Hero werd op zijn eerste beursdag in Frankfurt verwelkomd met een koerswinst van 9 procent. De euro was vrijdagavond 1,1414 dollar waard, tegen 1,1429 dollar dezelfde tijd een dag eerder. De prijs van Brentolie steeg met 0,8 procent naar 47,78 dollar per vat. (ANP)