Verbod op reclame voor nicotinevrije e-sigaret

Ook mogen deze e-sigaretten, zoals de shisha-pen en de vaporiser, niet meer verkocht worden aan jongeren onder de achttien jaar.

Foto Lex van Lieshout/ANP

Het is vanaf zaterdag verboden om reclame te maken voor nicotinevrije elektronische sigaretten. Ook mogen deze e-sigaretten, zoals de shisha-pen en de vaporiser, niet meer verkocht worden aan jongeren onder de achttien jaar. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vrijdag. Sinds vorig jaar gold al een dergelijk verbod voor elektronische sigaretten met nicotine, dit is dus nu uitgebreid naar de nicotinevrije rookwaren.

Demissionair staatssecretaris Van Rijn wil met het verbod voorkomen dat jongeren gaan roken. Volgens het ministerie heeft een derde van de jongeren tussen 12 en 16 jaar ooit een elektronische sigaret geprobeerd.

Lees ook: De e-sigaret is vooral bedoeld om je aan een echte sigaret te krijgen

De elektronische sigaret wordt vaak gezien als een eerste stap richting de echte sigaret. Uit Amerikaans onderzoek bleek dat een kwart van de 14-jarigen die een e-sigaret rookte, een jaar later echte sigaretten rookte.

Het verbod heeft ook gevolgen voor exploitanten van kermisattracties. Zij mogen de shisha-pen niet meer weggeven als prijs. Ook geldt het verbod voor de kruidenmengsel bestemd voor bijvoorbeeld een waterpijp. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zal gaan controleren op de nieuwe regels.