TU Delft weert studentenvereniging van introweek na incident

Een studente liep vorig jaar hoofdletsel op. Volgens de universiteit had vereniging Virgiel de situatie “niet onder controle”.

Een gebouw van de TU Delft
Een gebouw van de TU Delft ANP/Lex van Lieshout

De Technische Universiteit Delft heeft besloten studentenvereniging Virgiel te weigeren van de introductieweek na een ontgroeningsincident in augustus 2016. Dat maakt de universiteit vrijdagmiddag bekend. Bij het incident liep een studente een zware hersenschudding op. De universiteit ontneemt de bestuurders van de grootste vereniging van de stad ook hun financiële vergoeding voor het komende studiejaar.

De precieze toedracht van het incident is onbekend, maar het is volgens het College van Bestuur van de universiteit duidelijk dat Virgiel de situatie “niet onder controle” had. Er is onderzoek gedaan door een recherchebureau, maar daaruit ontstaat geen compleet beeld over het incident. Volgens universiteitskrant TU Delta, dat met het bestuur van Virgiel sprak, zou de studente iets tegen haar hoofd hebben gekregen tijdens een ontgroeningsonderdeel waarbij men zeer lang zittend in rijen naar de grond moet kijken, de zogenoemde ‘matrix’. Een aantal ouderejaars hield de controle, maar dat zou door de onoverzichtelijkheid van de situatie niet goed zijn gegaan.

Lees ook: het onderzoek van NRC naar ontgroeningen bij studentenverenigingen

Juist vorig jaar had de universiteit nog een convenant gesloten met verschillende verenigingen over excessen tijdens ontgroeningen. Virgiel heeft daar duidelijk “onvoldoende” werk van gemaakt, aldus het CvB. Vóór 1 augustus moet er een plan liggen waarin Virgiel aantoont de risico’s tijdens de ontgroening onder controle te hebben. Als dat niet lukt blijven bestuursvergoedingen en deelname aan de introductieweek wellicht ook in de toekomst uit.

Onderzoek

Volgens TU Delta is het bij het College ook slecht gevallen dat Virgiel - dat meer dan tweeduizend leden telt - weinig medewerking toonde bij het onderzoek naar het incident. Bovendien kwamen er tijdens dat onderzoek nog twee niet eerder gemelde incidenten boven water.

Mede daarom zou gekozen zijn voor de zware maatregel. Die houdt in dat Virgiel bijvoorbeeld niet mag meedoen aan informatiemarkten, en dat stadsrondleidingen niet halt zullen houden bij het pand van Virgiel. Het bestuur zegt tegen TU Delta de maatregelen te begrijpen.

De TU moet nog een beslissing nemen over aangifte. Daarbij houdt ze rekening met wat het slachtoffer wil. Die is uiteindelijk met vertraging van ongeveer een half jaar begonnen aan haar studie.