De Thuiskok: Zoete poké

We sluiten de week af met een Hawaïaans dessert. Het is eigenlijk geen poké, maar om in de Aloha-sferen te blijven heb ik het maar zoete poké genoemd. Het is eigenlijk een haupia, een pudding van de eilandenstaat, gemaakt met kokosmelk, ananas en praliné.

Begin 3-4 uur van tevoren met de pudding zodat het kan opstijven en afkoelen. Week de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water. Breng de overige ingrediënten in een steelpan al roerend aan de kook, draai het vuur laag en laat even doorkoken. Haal de pan van het vuur en roer de gelatineblaadjes erdoor. Druk het haupiamengsel door een zeef en giet het in vormpjes. Laat afkoelen en zet in de koelkast om op te stijven. Maak de macadamiapraliné. Verdeel de noten en het sesamzaad over een licht ingevette bakplaat. Verhit in een kleine steelpan met dikke bodem de suiker met het water. Roer regelmatig, tot er een goudkleurige karamel ontstaat. Giet dan snel de karamel over de noten en sesamzaad en bestrooi met zoutvlokken. Laat de praliné afkoelen en breek in stukken. Bestrooi de ananasringen met de basterdsuiker en kaneel en zet deze onder een hete grill tot de ananasringen zijn gekaramelliseerd. Laat afkoelen en snijd de ananasringen in stukken. Keer de afgekoelde haupia op een schaal, strooi de praliné hier overheen en garneer met de gegrilde ananas.