Syriër

Asielzoeker aangehouden in terreuronderzoek Limburg

De politie heeft vorige week vrijdag in het Limburgse Brunssum een 38-jarige Syrische asielzoeker aangehouden wegens mogelijke betrokkenheid bij een terroristisch misdrijf. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dat donderdag bekendgemaakt.

In de woning van de man, die sinds 2014 een verblijfsvergunning heeft, zijn een laptop, mobiele telefoons, andere gegevensdragers en documenten in beslag genomen. Het onderzoek naar de verdachte activiteiten van de Syriër begon vorige week, meldt het OM, na informatie van inlichtingendienst AIVD. Wapens of explosieven zijn niet gevonden. De rechter-commissaris in Rotterdam heeft de voorlopige hechtenis van de man donderdag met twee weken verlengd.

De Syriër is de derde verdachte in korte tijd die in Limburg is gearresteerd in verband met terrorisme. Vorige week werd in Heerlen een 28-jarige man gearresteerd in een lopend terrorismeonderzoek. Vrijdag pakte de politie Limburg een 18-jarige terreurverdachte op in Wanssum. Die arrestatie zou te maken hebben met de schending van een of meer van de voorwaarden van een eerdere vrijlating van de 18-jarige, nadat ze gearresteerd was in een terrorismeonderzoek. Volgens het OM gaat het waarschijnlijk om opzichzelfstaande zaken.