Sociale media riskeren Duitse boete bij haatzaaien

Media als Twitter en YouTube riskeren een boete van 50 miljoen als ze de berichten laten staan.

Archiefbeeld.
Archiefbeeld. Foto Remko de Waal/ANP

Sociale media die haatdragende berichten niet snel genoeg verwijderen, kunnen in Duitsland straks beboet worden. Het parlement heeft vrijdag ingestemd met een wet waardoor de sites een boete kunnen krijgen die kan oplopen tot 50 miljoen euro, meldt Reuters. Critici vrezen dat door de straffen de vrijheid van meningsuiting in het gedrang komt.

Berichten met duidelijk haatdragende inhoud moeten binnen 24 uur nadat er melding van gemaakt is offline gehaald worden. Andere aanstootgevende inhoud op bijvoorbeeld Facebook, YouTube of Twitter moet volgens de nieuwe wet binnen een week worden weggehaald. De nieuwe wet gaat in oktober in.

De Duitse minister van Justitie, Heiko Maas, wil met de boetes de strenge Duitse wetten tegen haatzaaien beter online toepasbaar maken. Hoewel op bijvoorbeeld het ontkennen van de Holocaust of haatzaaien tegen minderheden celstraffen staan, komen dergelijke uitingen op internet zelden voor de rechter.

Kritiek

Verschillende groepen hebben hun zorgen geuit over de boetes. Ze vrezen dat techbedrijven uit angst voor boetes berichten te snel zullen verwijderen, waardoor het vrije woord wordt beknot. Onder meer de partij Die Linke en organisaties voor digitale burgerrechten hekelden de plannen. De rechts-nationalistische partij Alternatieve für Deutschland noemt de maatregel ondemocratisch:

“Dit is een zwarte dag voor het vrije Duitsland en de vrijheid van meningsuiting in dit land. De controlestaat kent geen grenzen meer.”

Susan Benesch, die manieren onderzoekt om haatzaaien tegen te gaan aan Harvard, verwacht dat techbedrijven door de strakke deadline moeten vertrouwen op gebrekkige geautomatiseerde systemen, zo zei ze eerder tegen The Wall Street Journal:

“Het Duitse wetsvoorstel dwingt internetbedrijven waarschijnlijk om op grote schaal, niet-doelgerichte censuur toe te passen. We kunnen meer, zelfs nog strengere wetten verwachten in Europa en andere delen van de wereld, zeker met het slagen van de Duitse wet.”