Smaad

Turkse krant Sabah moet beschuldigingen tegen CDA-raadslid Turan Yazir rectificeren

. De Turkse krant Sabah moet zijn uitspraken over het Rotterdamse CDA-gemeenteraadslid Turan Yazir rectificeren. Dat besliste de Rotterdamse rechter donderdag in het kort geding dat Yazir en de gemeente Rotterdam gezamenlijk hadden aangespannen.

De krant en zijn Duitse evenknie publiceerden kort na de rellen bij het Turkse consulaat in Rotterdam in maart dit jaar een stuk waarin raadslid Yazir werd beschuldigd van verraad en terrorisme. Hij zou de Nederlandse imam zijn van FETÖ – zo noemt de Turkse regering de organisatie van de geestelijke Fethullah Gülen, die volgens Ankara een terreurgroep vormt. Ook zou Yazir Nederlandse Turken hebben verraden en de coördinator zijn geweest van een actie tegen de demonstranten bij het consulaat.

De publicatie past volgens Yazir in een strategie om sympathisanten van Gülen die een actieve rol spelen in de maatschappij te beschadigen en te isoleren. Na de beschuldigingen is Yazir zo ernstig bedreigd dat hij tijdelijk zijn werk als raadslid heeft neergelegd. Donderdag zal hij zijn werk hervatten.

De Turkse krant kwam niet opdagen bij de zitting en is bij verstek veroordeeld. Nederlandse vonnissen kunnen worden uitgevoerd in landen waarmee Nederland een verdrag heeft gesloten. Dat is voor Duitsland binnen de EU geregeld.

Sabah moet nu zeven dagen lang bovenaan zowel de Duitse als de Turkse website en boven de gewraakte artikelen een rectificatie plaatsen. Als daar niet aan voldaan wordt, moet de organisatie een dwangsom van 1.000 euro per dag betalen, tot een maximum van 100.000 euro. De krant draait ook op voor de proceskosten. De rechter verbood Sabah verder in de toekomst vergelijkbare onjuiste uitlatingen te doen.

De verplichting gaat pas in als het vonnis formeel aan de Turkse krant bekend is gemaakt, het zogeheten ‘betekenen’. Dat kan een kwestie van dagen zijn, maar ook van weken, aldus de advocaat van Yazir.