ruimtelijke ordening

Groen licht voor nieuwe eilandjes met vakantiewoningen aan de Brouwersdam

Zeeland krijgt er waarschijnlijk dertien eilandjes bij. De gemeenteraad van Schouwen-Duiveland is donderdagavond akkoord gegaan met de bouw van Brouwerseiland, een kunstmatige archipel in het Grevelingenmeer die een luxe vakantiebestemming moet worden.

Zestien van de drieëntwintig raadsleden stemden voor goedkeuring van het bestemmingsplan en de bouwvergunning voor Brouwerseiland, meldt Omroep Zeeland. VVD, SGP, ChristenUnie en CDA schaarden zich achter het project. Van Leefbaar Schouwen-Duiveland, de grootste raadspartij, stemden vier van de vijf raadsleden in.

Het project van architect en investeerder Matthijs Zeelenberg en baggeraar Boskalis draait om driehonderd vakantiewoningen met eigen aanlegsteigers, die tussen de 300.000 euro en 1,2 miljoen euro gaan kosten.

Op Brouwerseiland moet ook een dorpscentrum komen: een haven met een visafslag waar je een kreeftje of oestertje kan eten; een foodmarket met lokale producten; een theater voor avondvermaak. Alleen vakantiewoningen bouwen is niet genoeg, vindt Zeelenberg. Hij wil duindorpen creëren.

Op die manier hoopt Brouwerseiland te wedijveren met bestaande vakantieparken aan de kust, van concurrenten als Roompot en Landal. Vlakbij de plek aan de Brouwersdam waar de dertien eilandjes moeten komen, ligt bungalowpark Port Zélande van Center Parcs.

De bouwplannen ondervinden ook tegenstand. Van surfers bijvoorbeeld, die vrezen dat de hoge kunstmatige duinen van Brouwerseiland de wind blokkeren en daarmee hun surfplek verpesten. Ook natuurbeschermers protesteren. Zij zeggen dat het eilandenproject de leefomgeving van zeevogels verstoort.

Volgens de ChristenUnie heeft Zeelenberg „de intentie om eruit te komen met de surfers”. Die zullen volgens de partij compensatie krijgen. (NRC)