Overheid faalt in quotum mensen arbeidsbeperking

In het afgelopen jaar heeft de overheid te weinig mensen aangenomen met een handicap. De private sector creëerde juist meer banen.

Demissionair staatssecretaris Jette Klijnsma op bezoek bij Tata Steel om werkplekken te bekijken voor mensen met een arbeidsbeperking.
Demissionair staatssecretaris Jette Klijnsma op bezoek bij Tata Steel om werkplekken te bekijken voor mensen met een arbeidsbeperking. Foto Bas Czerwinski/ANP

De overheid heeft in het afgelopen jaar te weinig mensen aangenomen met een arbeidsbeperking. In het Sociaal Akkoord beloofde de overheid om zesduizend banen te scheppen, maar het bleef in 2016 steken op 3.597. Dat schrijft demissionair staatssecretaris Jette Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, PvdA) op vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De overheid wordt met een zogenoemde quotumheffing gedwongen om het komende jaar meer mensen met een arbeidsbeperking aan te nemen.

Werkgevers wel geslaagd, FNV blijft kritisch

Werkgevers in de private sector hebben meer banen gecreeërd voor mensen met een handicap. In totaal vonden 19.000 mensen met een arbeidsbeperking een baan. De doelstelling voor de marktsector was 14.000 banen in 2016. Hierdoor is de algehele doelstelling wel gehaald. Klijnsma constateert “een omslag in het denken”.

“Er is in de laatste jaren veel in gang gezet en hard gewerkt om de inclusieve arbeidsmarkt dichterbij te brengen. Hierdoor hebben veel mensen met een beperking een plek gevonden op de reguliere arbeidsmarkt. Bij werkgevers is een omslag in denken ontstaan. Dat is een mooi resultaat. Het is echter teleurstellend dat de overheid hier bij achterblijft.”

In de Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten is afgesproken dat tot 2026 in totaal 125.000 banen speciaal voor mensen met een arbeidsbeperking worden ingericht. Honderdduizend van deze banen bij private werkgevers en 25.000 bij de overheid.

Vicevoorzitter Kitty Jong van vakbond FNV is blij met de cijfers zo laat ze weten aan persbureau ANP, maar is kritisch over de aard van de werkzaamheden.

“Hoewel wij blij zijn dat ook dit jaar de aantallen zijn gehaald, zetten we daar een kritische kanttekening bij. De uitstroom is namelijk groot door veelal korte detacheringen, mismatching en te weinig begeleiding. Dan spreek je niet over structureel duurzaam werk”.