Joint Investigation Team

‘Berechting van daders neerhalen MH17 in Nederland’

De verantwoordelijken voor het neerhalen van vlucht MH17 worden vervolgd in Nederland. Dat meldde RTL Nieuws donderdagavond op basis van anonieme bronnen. Volgens RTL is voor Nederland gekozen, omdat de meeste slachtoffers Nederlanders waren. De keuze moet bevestigd worden door de landen in het strafrechtelijke Joint Investigation Team (JIT). Het gaat om Nederland, Australië, Maleisië, Oekraïne en België. De vervolgingsstrategie wordt volgens RTL binnenkort besproken in de ministerraad. Een woordvoerder van het JIT noemt de berichtgeving „voorbarig” omdat de landen nog geen besluit hebben genomen. Bij het neerhalen van vlucht MH17 kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 193 Nederlanders. Het onderzoek van het JIT is nog niet afgerond. (NRC)