Islamitische staat

Troepen Irak heroveren Grote Moskee in Mosul, premier ziet ‘einde van nepstaat IS’

Premier Haider al-Abadi van Irak heeft donderdag het einde aangekondigd van het drie jaar geleden door Islamitische Staat uitgeroepen kalifaat. Hij deed dat nadat het Iraakse leger de historische Grote Al-Nuri-moskee in de noordelijke stad Mosul had ingenomen. In deze moskee – die vorige week werd vernield door IS-strijders – riep IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi deze maand drie jaar geleden het kalifaat uit.

Premier Abadi heeft al eerder ten onrechte IS voor verslagen verklaard. Ook nu zeggen waarnemers dat de strijd nog weken kan voortduren. Enkele honderden IS-strijders hebben zich verschanst in wijken waar nog zo’n 100.000 tot 150.000 burgers zijn. Maar Adabi toont zich vastberaden. „We zien het einde van de nepstaat van IS, we zullen niet inbinden, onze dappere troepen zullen ons de overwinning brengen”, twitterde hij.

Ook in buurland Syrië komt IS verder in het nauw. De omsingeling van Raqqa, de officieuze hoofdstad van IS, is voltooid. Dat melden het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten en een Amerikaanse woordvoerder van de internationale coalitietroepen in Syrië. (NRC)