Inflatie in eurozone daalt

De gedaalde inflatie komt voor een groot deel door de lagere energieprijzen.

Het gebouw van de Europese Centrale Bank in Frankfurt.
Het gebouw van de Europese Centrale Bank in Frankfurt. Foto Ronald Wittek / ANP

De inflatie in de eurozone lag in juni onder het niveau van ongeveer 2 procent dat de Europese Centrale Bank (ECB) als doel stelt. Dat blijkt uit gegevens van het Europese statistiekbureau Eurostat. De inflatie in de eurolanden is in juni gedaald tot 1,3 procent op jaarbasis. In mei bedroeg de geldontwaarding nog 1,4 procent.

De daling komt vooral doordat de energieprijzen minder snel gestegen zijn. Die stegen in juni op jaarbasis met 1,9 procent, in mei was dat nog 4,5 procent. De prijzen van voedsel, alcohol en tabak stegen minder snel dan de voorgaande periode.

De zogeheten kerninflatie ging licht omhoog. Dit inflatiecijfer, waarin de sterk veranderlijke prijzen van energie, voedsel, alcohol en tabak niet meetellen, bedroeg in juni 1,1 procent. Dat is 0,2 procentpunt hoger dan in mei. De kerninflatie schommelt het afgelopen jaar rond de 1 procent.

Lees ook: Draghi kan doel zomaar missen

Dit jaar verwacht de ECB 1,5 procent inflatie, volgend jaar 1,3 procent en in 2019 1,6 procent. In de prognoses van maart was dit nog respectievelijk 1,7, 1,6 en 1,7 procent. De opleving van de inflatie van begin dit jaar houdt niet aan. Dit terwijl de ECB honderden miljarden euro’s in de financiële markten pompt. En de economische groei in de eurozone steeds indrukwekkender is.

Flink onder streefniveau

Vóór 2017 lag de inflatie jarenlang flink onder het streefniveau van de ECB. Dat zou slecht zijn voor de economie. Consumenten en bedrijven worden bij heel lage inflatie niet gestimuleerd om bestedingen te doen. Bij negatieve inflatie, waarvan vorig jaar meerdere malen sprake was, loont het zelfs om geld niet uit te geven. Als de inflatie daarentegen te hoog boven de 2 procent uitstijgt, verliest het geld te snel zijn waarde, wat weer niet goed is voor het vertrouwen in de economie.

Lees ook: Draghi zinspeelt op koerswending: euro omhoog

Banken kunnen sinds begin 2016 gratis geld lenen bij de ECB, en moeten betalen als ze tegoeden willen stallen bij de centrale bank. Daarnaast koopt de ECB grote hoeveelheden staats- en bedrijfsobligaties op. Aanvankelijk voor een bedrag van 80 miljard euro per maand, vanaf april voor 60 miljard. Het opkoopprogramma loopt sowieso nog tot december 2017.