G20-top

Erdogans wens Turkse Duitsers toe te spreken ‘ongepast’, vindt Berlijn

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de Duitse regering toestemming gevraagd zijn landgenoten in Duitsland toe te spreken tijdens de G20-top in Hamburg op 7 en 8 juli. Berlijn noemt het verzoek bij monde van minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel „ongepast”. De Duitse regering wil niet dat Turkse staatsburgers en mensen met een dubbele nationaliteit worden opgejut. Het verzoek zet de gespannen diplomatieke relatie tussen Turkije en Duitsland weer op scherp. Campagnebijeenkomsten van Turkse ministers in Duitsland werden verboden, en twee Duitse journalisten werden in Turkije gearresteerd. Deze week liet Berlijn de Turkse president weten dat zijn lijfwachten niet welkom zijn bij de G20-top, naar aanleiding van vechtpartijen waarbij zij eerder in Washington betrokken waren. (DPA)