Duitse Bondsdag stemt voor invoering homohuwelijk

Jarenlang hadden Merkel en haar partij zich verzet tegen invoering van wat in Duitsland ‘huwelijk voor allen’ wordt genoemd, Ehe für alle.

Duitse parlementsleden van de Groenen vieren feest nadat de Bondsdag heeft ingestemd met het homohuwelijk.
Duitse parlementsleden van de Groenen vieren feest nadat de Bondsdag heeft ingestemd met het homohuwelijk. Foto Tobias Schwarz/AFP

Ondanks tegenstemmen van bondskanselier Merkel en veel van haar partijgenoten, heeft de Duitse Bondsdag deze vrijdag met ruime meerderheid invoering van het homohuwelijk mogelijk gemaakt. Merkel zelf had eerder deze week de deur naar goedkeuring opengezet.

Een grote meerderheid van de Duitse bevolking - ruim tachtig procent - is er volgens peilingen voorstander van om het huwelijk open te stellen voor mensen van gelijk geslacht. Sinds 2001 bestaat in Duitsland de mogelijkheid van een geregistreerd partnerschap. Maar onder meer gezamenlijk adoptie is daarmee niet mogelijk.

Verzet

Jarenlang hadden Merkel en haar partij zich verzet tegen invoering van wat in Duitsland ‘huwelijk voor allen’ wordt genoemd, Ehe für alle. Maar maandagavond verlegde Merkel de koers.

Zowel de SPD als de Groenen hebben invoering van het homohuwelijk als voorwaarde gesteld voor toetreding tot een toekomstige coalitie en beloofden er een verkiezingsthema van te maken. Merkel hoopte hen de wind uit de zeilen te nemen, door maandag opeens te verklaren dat iedere parlementariër in deze kwestie zijn eigen geweten moest volgen. Ze weet dat haar partij en achterban verdeeld zijn, en wilde voorkomen dat de zaak de campagne zou gaan domineren.

Met een slimme politieke zet maakte Merkel een belangrijk verkiezingsthema van haar tegenstanders onschadelijk. Lees het achtergrondverhaal van correspondent Juurd Eijsvoogel.

Bijzonder ongebruikelijk

Maar ze had er niet op gerekend dat haar coalitiepartner SPD nog deze week, de laatste week voor het zomerreces, een stemming zou afdwingen met behulp van de Groenen en Die Linke. Het is bijzonder ongebruikelijk dat een coalitiepartner iets op de agenda van de Bondsdag zet zonder instemming van de andere partner. Het kan zelfs reden zijn voor een breuk in de coalitie. Maar de christendemocraten is het geen crisis waard, zo kort voor de verkiezingen.

De verdeelde christendemocraten en de conservatieven in hun achterban waren wel overvallen door de snelle stemming. De linkse partijen betoogden echter dat er al vele jaren over is gesproken en dat gewetenskwesties geen uitstel kunnen verdragen. Na een debat dat niet langer duurde dan drie kwartier stemden 393 Bondsdagleden vrijdagochtend voor, en 226 tegen het homohuwelijk.

Nog naar de Bondsraad

Het wetsvoorstel moet nog naar de Bondsraad, de Duitse Eerste Kamer, maar omdat die zich er eerder ook al voor heeft uitgesproken worden daar geen problemen verwacht. Tegenstanders hebben hun hoop er nog op gevestigd dat het constitutionele hof in Karlsruhe het homohuwelijk in strijd zal verklaren met de grondwet. Maar de grondwet stelt niet met zoveel woorden dat een huwelijk een verbintenis is tussen een man en een vrouw, en veel deskundigen betwijfelen dan ook sterk of het hof de wet zal verwerpen.