Diplomatieke rel

Marokkaanse activist wacht mogelijk toch uitlevering

Activist Saïd C. is donderdag aangehouden naar aanleiding van een uitleveringsverzoek van Marokko. De Nederlandse Marokkaan zorgde afgelopen weekeinde nog voor een diplomatieke rel omdat Nederland de man eerst niet wilde uitleveren. Hierop riep Rabat zijn Haagse ambassadeur terug. Marokko zou Nederland nu garanties hebben gegeven omtrent de uitlevering. C. (52) zou alleen worden vervolgd voor zijn mogelijke betrokkenheid bij drugshandel en niet voor zijn politieke activiteiten. Ook zou hij zijn eventuele straf in Nederland mogen uitzitten. Een rechter moet zich eerst over het uitleveringsverzoek buigen. C. kan ook nog tegen de beslissing van de rechtbank in beroep. Rabat beticht de activist ervan medeverantwoordelijk te zijn voor onrust in de noordelijke Marokkaanse Rif-regio. (NRC)