Buitenkijken: Barbecue in het park

Thijs Wolzak fotografeert de hele zomer buiten. Deze week een barbecue in het park, met hamburgers en vijf blauwe koelboxen.

Spontaan „Simpel. Iemand zei: er is zon, laten we barbecuën,” vertelt web-ontwikkelaar Vicky Nguyen (33), in het zwart-witte pakje tussen vijf bijna identieke koelboxen – „toeval” – in het Flevopark in Amsterdam. De samenkomst van familie en vrienden – „grotendeels uit Rotterdam trouwens, waarom zitten we hier?” – ontstond on-Nederlands spontaan. „Nederlanders maken hun afspraken het liefst een maand van tevoren.”

Echt Van de groep familie en vrienden is er maar één „echte Hollander”: Nguyens vriend Johan. „Maar we pesten hem niet hoor,” zegt projectcoördinator Jun Tang (35) vanachter de barbecue. Hij is in Singapore geboren, en in Nederland opgegroeid. De Vietnamese Vicky woont pas sinds haar studie in Nederland. „We grappen over wie de ‘echte’ Aziaten zijn. Jun houdt van hamburgers. Ik eet liever authentieke Aziatische gerechten.

Meisjespraat Drie uur lang staat Tang „lekker tranquilo” achter de barbecue. „Biertje drinken, beetje praten met de mannen. Zij, De Vrouwen, hebben het alleen maar over kinderen.” Er wordt gevoetbald „alsof we weer achttien zijn.” Ondertussen draait hij de rollades en burgers om. De vrouwen zitten bij elkaar. De een is zwanger, de ander heeft tips, de een heeft een nieuwe baan, de ander zou dat ook willen. „Niks ingewikkelds. Meisjespraat.”

Oesters Wanneer ze elkaar weer zien? Geen idee. „Het moet spontaan zijn,” vindt Nguyen. Al hadden Tang en de mannen net bedacht dat oesters vangen in Zeeland een mooi uitje zou zijn. „Die kunnen vast ook op de barbecue.”

Het lekkerste hapje? „Groene ladyfingers gedipt in curry.”

Nog iets vergeten? „Niks! De taken waren goed verdeeld.”