Bouterse reageert op strafeis: we komen met maatregelen

Decembermoorden

Desi Bouterse zegt bij een eventuele veroordeling niet te wijken. „God heeft mij president gemaakt, dus een rechter haalt me hier niet weg.”

Bouterse donderdag op een bijeenkomst van zijn partij: „Mensen, gelooft u deze rechters alstublieft niet!”
Bouterse donderdag op een bijeenkomst van zijn partij: „Mensen, gelooft u deze rechters alstublieft niet!” Foto PIETER VAN MAELE / ANP

. De Surinaamse president Desi Bouterse (71) heeft donderdag gezegd dat hij „met een gepast antwoord” zal komen nadat de aanklager woensdag twintig jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf tegen hem heeft geëist in verband met zijn betrokkenheid bij de Decembermoorden in 1982. Toen werden in Fort Zeelandia vijftien tegenstanders van Bouterses militaire regime vermoord.

Hij leek al vooruit te lopen op een uitspraak: „De rechters zijn grappig. God heeft mij president gemaakt, dus een rechter van de Krijgsraad haalt me hier niet weg”, zei Bouterse op een speciale bijeenkomst van zijn partij, de NDP. „Mensen, gelooft u deze rechters alstublieft niet!”

Het was voor het eerst dat Bouterse publiekelijk reageerde op de strafeis. Hij zei dat er achter de schermen al druk werd overlegd over maatregelen. Bouterse benadrukte dat er geen stappen ondernomen worden waarbij de regering kan worden verweten dat ze de democratie schaadt. „We willen absoluut geen chaos.”

Eerder op de dag werd er in het Surinaamse parlement gedebatteerd over de strafeis. NDP-fractieleider André Misiekaba opperde dat een eventuele veroordeling niet uitvoerbaar is. Hij wees op de amnestiewet die in 2012 is aangenomen. Daarin is bepaald dat alle verdachten van de Decembermoorden vrijuit gaan. Oppositiepartijen drongen er op aan dat de rechters in alle rust hun werk kunnen doen zonder daarbij belemmerd te worden.

Welke maatregelen Bouterse wil nemen, is onduidelijk. Mogelijk doelt hij op het afkondigen van de noodtoestand waardoor de regering speciale bevoegdheden krijgt. Bouterse probeert al jaren via allerlei manoeuvres te voorkomen dat het strafproces tegen hem wordt voortgezet.

Henk Herrenberg, partijgenoot van Bouterse, zei dat ingrijpen nodig is. „Wij zijn de regeringspartij, als er nu niet wordt ingegrepen dan belanden we in een burgeroorlog. Er zijn mensen die daarop uit zijn.”

Commentaar pagina 17
    • Nina Jurna