Bondsdag stemt onverhoeds in met invoering van het homohuwelijk

Angela Merkel, vanochtend.
Angela Merkel, vanochtend. Foto TOBIAS SCHWARZ/AFP

Ondanks tegenstemmen van bondskanselier Merkel (CDU) en veel van haar partijgenoten, heeft de Duitse Bondsdag deze vrijdag met ruime meerderheid invoering van het homohuwelijk mogelijk gemaakt. Merkel zelf had eerder deze week de deur naar goedkeuring opengezet. Een grote meerderheid van de Duitse bevolking is er volgens peilingen voorstander van het huwelijk open te stellen voor mensen van gelijk geslacht. Sinds 2001 bestaat in Duitsland de mogelijkheid van een geregistreerd partnerschap. Maar onder meer gezamenlijk adoptie is daarmee niet mogelijk. Jarenlang had Merkel zich verzet tegen invoering van wat in Duitsland ‘huwelijk voor allen’ wordt genoemd, Ehe für alle. Maar maandagavond verlegde Merkel – in het zicht van de parlementsverkiezingen in september – uit tactische overwegingen onverwachts haar koers. Zowel de SPD als de Groenen beloofden van het homohuwelijk een verkiezingsthema te maken. Merkel hoopte hun de wind uit de zeilen te nemen, door te verklaren dat iedere parlementariër in deze kwestie zijn eigen geweten moest volgen. (NRC)

    • Juurd Eijsvoogel