Aanvraag kansloos

Criminele asielzoeker vaak uit veilig land afkomstig

Criminaliteit door asielzoekers komt vaak voor rekening van mensen uit veilige landen, die in Nederland weinig kans op een verblijfsvergunning hebben. In de eerste negen maanden van 2016 was deze groep verantwoordelijk voor het merendeel van de misdrijven gepleegd door asielzoekers. Bovendien worden ze vaak niet vervolgd, omdat dat uitzetting bemoeilijkt.

Dat blijkt uit documenten die de politie openbaar heeft gemaakt na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur van De Telegraaf.

Het gaat in de onderzoeksperiode om 707 misdrijven waarbij een asielzoeker als verdachte is geregistreerd. Bij 460 van die misdrijven (65 procent) komen de verdachten uit een veilig land. De meeste verdachte asielzoekers komen uit Albanië, Georgië, Marokko, Algerije en Libië, waarbij alleen Libië als onveilig geldt. Ze worden vooral verdacht van diefstallen, misdrijven tegen de persoonlijke integriteit (bedreiging, aanranding), overtredingen, verstoring van de openbare orde en vernielingen.

Het lijkt erop dat de bij voorbaat kansloze asielzoekers de maanden die de IND nodig heeft voor de asielprocedure, gebruiken om vanuit het azc op strooptocht te gaan, luidde vorig jaar een waarschuwing van de politie en een aantal burgemeesters. De verdachten reizen vaak door heel Europa. (NRC)