Weert: rechter moet OM dwingen asielzoekers te vervolgen

Zes asielzoekers overtraden een bekritiseerd uitgaansverbod rond de jaarwisseling, maar het OM ziet volgens burgemeester Heijmans niet genoeg bewijs.

Het azc in Weert
Het azc in Weert Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Burgemeester Jos Heijmans (D66) van Weert wil dat de rechter het Openbaar Ministerie opdraagt om zes asielzoekers te vervolgen. Dat zegt hij in De Telegraaf. Zij overtraden rond de jaarwisseling een omstreden uitgangsverbod, dat door Heijmans was uitgevaardigd om overlast van een groep asielzoekers uit zogeheten veilige landen tegen te gaan.

Heijmans start een artikel 12-procedure, omdat het OM volgens hem ten onrechte te weinig bewijs ziet om de zes te vervolgen. Als de rechter Heijmans’ bezwaar goedkeurt, móét het OM toch een strafrechtelijke vervolging starten. De Weertse burgemeester levert zware kritiek op het OM:

“Het OM had moeten doorpakken. Van het seponeren van deze zaken gaat een heel slechts signaal uit, vooral richting de overtreders. Je moet laten zien dat je hard bent tegen hen, want hun misdragingen zorgen ervoor dat het draagvlak voor de opvang van echte vluchtelingen kleiner wordt.”

Lees ook: Noodmaatregelen gemeenten vaak in strijd met de wet

In een verklaring zegt het OM dat het noodbevel van Heijmans niet aan de wettelijke voorwaarden voldeed. Zo is er niet per persoon gemotiveerd waarom ieder individu zich aan het noodbevel zou moeten houden. Daarom denk het OM dat vervolging geen kans maakt en is besloten de zaak te seponeren.

Huisarrest

De burgemeester stelde een noodverordening op op basis van de voetbalwet. Zijn maatregel betrof asielzoekers uit Noord-Afrika, die nauwelijks kans maken op een verblijfsvergunning omdat de Nederlandse overheid hun landen als veilig beschouwt. In afwachting van de afronding van hun procedure konden ze echter nog niet worden uitgezet.

De groep van ruim twintig asielzoekers kreeg op 20 december huisarrest opgelegd, tot en met 2 januari. Ze mochten slechts tussen 13.00 en 14.00 uur het azc verlaten om bijvoorbeeld boodschappen te doen en moesten zich drie keer per dag bij de beveiliging melden.

Lees ook: Gemeenten grijpen snel naar noodrecht

Rijksrecherche

Heijmans ging tot de maatregel over omdat de groep in de periode daarvoor zich schuldig maakte aan onder meer diefstal, vandalisme en intimidatie. De gebeurtenissen in Keulen het jaar daarvoor, waarbij tijdens de jaarwisseling massaal vrouwen werden aangerand door voornamelijk Noord-Afrikaanse asielzoekers, speelden ook mee bij het besluit. Staatssecretaris Dijkhoff (VVD, Veiligheid en Justitie) had eerder gezegd voorstander te zijn van huisarrest voor asielzoekers uit veilige landen tijdens Oud en Nieuw.

Volgens Heijmans was zijn maatregel zeer succesvol. Desondanks was er veel kritiek van juridisch specialisten. Het preventief huisarrest geven van asielzoekers zou onwettelijk zijn. In februari kondigde de rijksrecherche aan een onderzoek te zijn gestart naar de noodverordening.

Weert was niet de enige gemeente waar eind vorig jaar dergelijke maatregelen werden afgekondigd. In Ter Apel kregen asielzoekers een gebiedsverbod van drie maanden als ze overlast veroorzaakten.