Teruglezen: de uitspraak in het Passage-proces

Het is de grootste strafzaak tegen de georganiseerde misdaad in Nederland ooit. Tegen de hoofdverdachten is levenslang geëist.

De rechtbank op Schiphol, waar de uitspraak plaatsvindt.
De rechtbank op Schiphol, waar de uitspraak plaatsvindt. Foto Koen van Weel/ANP

Vierhonderd zittingsdagen, Zeshonderd ordners, zeven moorden, 350 getuigen waarvan twee kroongetuigen, zeven verdachten. Het Passage-proces is de grootste Nederlandse strafzaak tegen de georganiseerde misdaad ooit. Vandaag doet het gerechtshof uitspraak in hoger beroep.

Hoofdverdachten zijn Dino S., Jesse R., Mohammed R. en Sigfrid S. Van hen werd Dino S. in eerste instantie vrijgesproken, de anderen kregen levenslang. Tegen alle vier is opnieuw levenslang geëist.

Lees ook dit interview met Eric de Bondt, een blogger die bij bijna alle zittingsdagen aanwezig was

Dino S. zou samen met Willem Holleeder de opdrachtgever zijn voor de moorden op Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006). Jesse R. heeft die volgens het OM uitgevoerd, samen met kroongetuige Peter la S., die daar als onderdeel van een deal met justitie 8 jaar cel voor heeft gekregen.

Van groot belang is hoe de rechter de betrouwbaarheid van de getuigenis van La S. en van de andere kroongetuige Fred Ros inschat. En zeer waarschijnlijk zal de uitspraak ook gevolgen hebben voor de rechtszaak tegen Willem Holleeder, die begin volgend jaar inhoudelijk van start gaat.

Lees ook: Wie is wie in het Passage-proces?

Volg hieronder de zitting, waar onze verslaggever Jan Meeus bij aanwezig is. Naar verwachting zal het voorlezen van het vonnis vier uur in beslag nemen.