Rome eist hulp EU

Italië dreigt Europa om boten met migranten uit zijn havens te weren

Italië wil dat de EU meer doet om het aantal bootvluchtelingen in te perken dat naar het land komt. Italië overweegt anders om schepen zonder Italiaanse vlag uit zijn havens te weren, schrijft het persbureau ANSA op basis van overheidsbronnen. Dat zou betekenen dat particuliere hulporganisaties die bootvluchtelingen redden op de Middellandse Zee, niet meer kunnen aanleggen in Italië. Woensdag sprak Maurizio Massari, de Italiaanse EU-ambassadeur in Brussel, op Sicilië met EU-commissaris voor Migratie, Dimitris Avramopoulos. Massari vroeg om meer steun uit Brussel. Als de asielstroom niet minder wordt, zou Italië gedwongen zijn schepen met migranten te weren. Overigens zou de maatregel niet van toepassing zijn op schepen van Frontex, de grenscontroledienst van de EU. (NRC)

    • ---