Roept deze NRA-advertentie op tot geweld?

Deze week ontstond er een discussie rondom een NRA-advertentie die eerder in april online kwam te staan.

Beeld YouTube

“Ze gebruiken hun media om het echte nieuws te vermoorden. Ze gebruiken scholen om kinderen te overtuigen dat hun president een volgende Hitler is”, zegt de conservatieve presentator Dana Loesch met een strak gezicht in de camera. “Allemaal zodat ze kunnen schreeuwen over racisme, seksisme, xenofobie en homofobie. Om ruiten kapot te gooien, auto’s te verbranden, vliegvelden en binnensteden af te sluiten”.

Het is een advertentie van de National Rifle Association (NRA) getiteld “Freedom’s Safest Place”. De aanvoerder van de Amerikaanse wapenlobby gebruikt beelden waarmee een duister beeld van het land wordt geschetst. De linkse lobby, snowflakes zoals ze op rechts vaak bestempeld worden, zou erop uit zijn om conservatief Amerika te onderdrukken. Loesch:

“De enige manier om dit te stoppen. De enige manier om dit de eindigen en onze vrijheid te beschermen, is dit geweld aan leugens te bevechten met de gebalde vuist van waarheid.”

Bekijk het filmpje van de NRA:

Burgeroorlog

Hoewel het filmpje al in april online kwam te staan, werd het de afgelopen week opgepikt op Facebook en Twitter. Veel Amerikanen zagen de boodschap als een oproep tot geweld. Sommigen labelden het zelfs als een aanzet tot burgeroorlog.

Twitter avatar brianklaas Brian Klaas The NRA just released an ad that is part authoritarian, part incitement to violence, part call for a civil war. Thi… https://t.co/GrlVJgRSgQ
Twitter avatar deray deray mckesson This NRA ad is an open call to violence to protect white supremacy. If I made a video like this, I’d be in jail. https://t.co/LD65yMUMVn
Twitter avatar shannonrwatts Shannon Watts .@NRA leaders are fomenting civil war in America. If you don’t believe me, watch this video:… https://t.co/CaloBJlGp9

De NRA zou een eenzijdig beeld scheppen van linkse activisten die onrust veroorzaken, terwijl in het tijdperk van Obama rechts ook de straat op ging. Zo organiseerden conservatieve belangengroepen in 2009 grootschalige protesten tegen het hervormingsplan voor de gezondheidszorg, de zogeheten Obamacare.

Ook ontstond een uitvoerige discussie tussen Loesch en Sally Kohn, een andere belangrijke Amerikaanse presentator: “Ik steun de rechten van verantwoordelijke wapeneigenaren. Hoezo steunt @DLoesch niet het recht om te protesteren?”

Twitter avatar sallykohn Sally Kohn Newsflash: I support the rights of responsible individual gun owners. So how come you and @DLoesch don’t support 1s… https://t.co/arLOu3mkCG
Twitter avatar sallykohn Sally Kohn In ad FOR THE NRA, @DLoesch accuses left of “violence of lies” & calls for fighting back with “clenched fist of truth.” Just wow.

Maar in een reactie na de ophef die ontstaan was, wuifde Loesch alle kritiek weg. “De advertentie is niet fout. Het gebruikt echt videomateriaal van gewelddadige protesten.” Ze zou niet oproepen tot geweld, maar juist links vragen om geweld af te zweren. Loesch kreeg ook veel bijval op Twitter.

Twitter avatar ReaganBattalion The Reagan Battalion This is not a new ad. She clearly says clinch fist “of truth.” This calls for a truth campaign, not civil war.… https://t.co/An3Z6DDED6
Twitter avatar drawandstrike Brian Cates @ReaganBattalion @DLoesch All her critics pretend she’s calling for violence against SPEECH, not violent riots Left… https://t.co/cLdvszQT3V

Women’s March

Opmerkelijk is dat het een paar maanden heeft geduurd voordat het NRA-filmpje werd opgepikt. Het kwam namelijk al op 7 april op YouTube te staan. Het lijkt erop dat de discussie ging lopen toen activiste Tamika Mallory het filmpje deelde op Facebook. “Het is niet alleen racistisch, maar ook extreem gevaarlijk”, reageerde ze.

Mallory was onder meer verantwoordelijk voor het opzetten van de Women’s March, de protesten die verspreid door de VS uitbraken kort na de inauguratie van president Trump. Kort na het delen van het filmpje, schreef ze een brief aan de NRA met de oproep om het filmpje van het internet te halen en excuses aan te bieden.

Twitter avatar womensmarch Women’s March Women’s March has a message for the @NRA. #NRA2DOJ https://t.co/w5npBPf36g