Nog twee aanhoudingen voor gasincident school

De twee jongens zouden, samen met een derde verdachte, een stof op de school hebben verspreid waarvan mensen onwel werden.

Foto Alexander Schippers / ANP

De politie heeft woensdagmiddag twee jongens van 14 en 16 jaar oud aangehouden op verdenkingen van betrokkenheid bij het verspreiden van een stof op het Martinuscollege in Grootebroek (Noord-Holland). Daardoor werden 33 leerlingen en enkele docenten onwel. Dat maakte de politie via een persbericht op donderdag bekend.

De jongens zijn afkomstig uit Stedebroec en Enkhuizen. Eerder woensdagmiddag was al een 14-jarige jongen uit Stedebroec, vermoedelijk een leerling van de school, aangehouden. De politie denkt dat er op de school is gespoten met een vorm van traangas. Alle verdachten zitten nog vast en de politie onderzoekt welke rol de verdachten bij het incident hebben gespeeld.

School ontruimd nadat ‘vreemde geur’ werd waargenomen

Nadat woensdagochtend veel leerlingen en docenten onwel werden en scholieren een ‘vreemde geur’ in het schoolgebouw roken, werd het Martinuscollege ontruimd. De meeste slachtoffers waren flauwgevallen.

Na enkele uren werd de school weer vrijgegeven, omdat de brandweer geen gevaarlijke stoffen hadden gemeten in de school en in de directe omgeving daarvan. Docenten en scholieren gingen in de loop van de middag naar huis. Alle slachtoffers maken het goed. Het Martinuscollege biedt zowel vmbo-, havo-, atheneum- als gymnasiumopleidingen aan. Er gaan ruim tweeduizend leerlingen naar school.