Medische technologiePhilips koopt Amerikaanse kathetermaker Spectranetics voor 2 miljard euro

Philips neemt het Amerikaanse bedrijf Spectranetics over voor 1,9 miljard euro. Met de overname, die woensdag werd aangekondigd, wil Philips zijn positie in de medische technologie versterken. De directies van beide bedrijven zijn akkoord over de miljardendeal, zo meldde het Nederlandse elektronicaconcern woensdag. Philips-topman Frans van Houten noemde de overname „opwindend”. Beleggers reageerden minder enthousiast. Het aandeel eindigde woensdag 1,7 procent in de min.

Spectranetics, een bedrijf met 900 werknemers, is gespecialiseerd in slimme katheters voor vaatchirurgie en apparatuur om elektroden van bijvoorbeeld pacemakers te verwijderen. Volgens Van Houten is het een groeimarkt, die op dit moment wereldwijd wordt geschat op zo’n 6 miljard dollar (5,37 miljard euro).

Als de aandeelhouders akkoord gaan, betaalt Philips 38,50 dollar per aandeel, een premie van 27 procent bovenop de beurskoers van Spectranetics op dinsdag.

Spectranetics maakte in 2016 nog een verlies van ruim 14 miljoen dollar bij een omzet van 271 miljoen dollar. Maar Van Houten maakt zich geen zorgen over de rode cijfers. Door onder meer te snijden in de overheadkosten – er zullen banen verdwijnen bij Spectranetics – denkt Philips het bedrijf snel winstgevend te krijgen. Dat is Philips ook gelukt met Volcano, zei de topman, dat Philips in 2014 overnam.

Spectranetics past bij de ambitie van Philips om zich te specialiseren in medische technologie. Het concern deed onlangs Philips Lighting (beursgang) en Lumileds (verkoop) al goeddeels van de hand. De opbrengst gebruikt het nu om Spectranetics te kopen. Ook gaat Philips voor de deal nieuwe schulden aan.

Daarnaast kondigde Van Houten nog aan dat Philips voor 1,5 miljard euro eigen aandelen gaat inkopen. De maatregel, fijn voor beleggers, is géén reactie op het recente gerucht dat een activistisch belegger zich inkoopt bij Philips, aldus Van Houten.

    • Joris Kooiman