Lezers delen de pijn van 3FM-dj Roosmarijn Reijmer

Brieven “Herkenbare pijn”, schrijft een lezer. “STUBRU kan het wel”, schrijft een ander. Een selectie uit de reacties op ons interview met 3FM-dj Roosmarijn Reijmer.

Vrouwen op de radio (1)

Herkenbare pijn

Wat een ‘herkenbare pijn’ lees ik in het interview met Roosmarijn Reijmer.

Na de keurige Avro-presentatrice Meta de Vries, was ik de eerste, swingende, vrouwelijke dj op Hilversum 3 in 1969. Mij werd door de toen regerende mannelijke collega’s het licht niet in de ogen gegund.

Ik was side-kick naast de Britste Robbie Dale (“Jam on Radio”).

Seksistische, honende opmerkingen waren mijn deel. „Kaatje draait ’n plaatje, wie pompt haar in haar gaatje”, werd een meezinger zodra ik de studio binnenkwam.

De ‘platenpluggers’ van wie ik afhankelijk was voor de levering van de muziek, overlegden hun materiaal niet eerder dan dat ze een avondje met me naar een disco mochten.

Nooit heb ik ‘one of the guys’ willen zijn. Het werd mij niet gegund mijzelf te zijn en te ontplooien. Die kans kreeg ik later nog wel, waarna ik vijftien jaar andersoortige programma’s heb gemaakt en gepresenteerd. Toen, en nu nog, lijken in de gehele omroepwereld mannen het voor het zeggen te hebben.
Roosmarijn, ik waardeer en begrijp je strijd. Het zal een harde zijn. Ik heb verloren, maar ik gun jou de winst!

Karen van den Winkel, Hilversum
Ex-radio-dj/presentator/nieuwslezer

Vrouwen op de radio (2)

STUBRU kan het wél

Roosmarijn Reijmer wil meer vrouwen op de Nederlandse radio en vindt 3FM een voorbeeld voor andere Nederlandse radiozenders. Die andere zenders hebben immers geen enkele vrouw op de belangrijke uren. Zelf luister ik al jaren geen Nederlandse radio meer. Studio Brussel, de Vlaamse tegenhanger van 3FM vind ik veel interessanter en relevanter.

Op STUBRU is het merendeel van de dj’s vrouw. Vlaams radiotalent krijgt de kans zich ’s nachts te bewijzen. Daar komt meer vrouwelijk dan mannelijk talent uit voort en er liggen geen quota aan ten grondslag. Ik word liever gewekt door de zachte stem van Linde Merckpoel dan door shockjock Giel Beelen of ‘check-al-mijn-social-media-accounts’ Domien Verschuuren. Daar ligt, denk ik, ook een van de oorzaken voor de scheve verhoudingen binnen de Nederlandse radio-elite.

Bokito laat zich luid horen in de ether

De meeste dj’s zijn vanuit hun zolderkamer, waar zij programmaatjes in elkaar knutselden, opgeklommen tot Bokito op de apenrots die zich luidkeels laat horen in de ether. In zo’n omgeving voelen vrouwen zich niet prettig en komen zij niet tot hun recht. Het is tijd voor een cultuurverandering, waarbij onze zuiderburen als voornaamste inspiratiebron kunnen dienen.

Luc van Mil, ’s-Hertogenbosch

Lees ook het interview met Roosmarijn Reijmer: ‘Zit ik hier omdat ik een vrouw ben, of omdat ik goed ben?’