Leger Irak herovert Al-Nouri-moskee

De inname is van grote symbolische waarde, omdat Islamitische Staat in de nu grotendeels verwoeste moskee het kalifaat uitriep.

De Al-Nouri-moskee in Mosul voordat hij werd opgeblazen door IS.
De Al-Nouri-moskee in Mosul voordat hij werd opgeblazen door IS. Foto EPA

Het Iraakse leger zegt donderdag de vernielde historische Grote al-Nouri-moskee in Mosul te hebben ingenomen. Dat meldt persbureau Reuters. In deze moskee riep de leider van Islamitische Staat (IS), Abu Bakr al-Baghdadi, drie jaar geleden het kalifaat uit met zichzelf aan het hoofd.

Van de middeleeuwse moskee is niet veel meer over. Toen extremisten van IS een week geleden in het nauw werden gedreven, bliezen zij de 845-jaar oude moskee en zijn kenmerkende ‘scheve minaret’ op. Op luchtfoto’s was al snel te zien dat de moskee bijna geheel verwoest is. IS beweert overigens dat een Amerikaanse bombardement verantwoordelijk is, iets dat door het Pentagon wordt tegengesproken.

Het Iraakse leger is al acht maanden bezig om Mosul, de noordelijke stad die de feitelijke hoofdstad van IS vormde, te heroveren. Hoewel de stad al grotendeels is heroverd op IS, is de verwachting dat de strijd nog weken kan duren. Het probleem is dat de enkele honderden IS-strijders die zijn overgebleven zich hebben verschanst in wijken waar er nog zo’n 100.000 tot 150.000 burgers zich bevinden.

Lees ook: IS laat Mosul in puin achter

Val van Mosul in 2014 was blamage voor Iraakse leger

De val van Mosul in juni 2014 was een blamage voor het Iraakse leger dat ondanks miljarden euro’s aan Amerikaanse hulp geen partij bleek voor enkele duizenden jihadisten in pick-ups. NRC-correspondent Gert van Langendonck schreef een week geleden:

“Met het olierijke Mosul als uitvalsbasis en als bron van inkomsten groeide IS snel uit tot een regionale machtsfactor met een grondgebied van bijna 100.000 km2 en een bevolking van 10 miljoen. Drie jaar later is daar weinig van over. Het grondgebied dat IS controleert, is meer dan gehalveerd en daarmee ook de bron van inkomsten van de terreurgroep. De instroom van buitenlandse jihadisten is opgedroogd, omdat de IS-bolwerken Raqqa en Mosul zo goed als onbereikbaar zijn geworden.”

Lees ook: Leger Irak zet slotoffensief in tegen IS in Mosul
    • Niels Posthumus