Kinderpardon

Kinderombudsman wil meer kinderen die langer dan vijf jaar hier zijn, laten blijven

Foto ANP

De extra voorwaarden uit het kinderpardon zijn onrechtvaardig en moeten worden geschrapt of aangepast. Dat zegt Kinderombudsman Margrite Kalverboer in een interview met Trouw. Kalverboer presenteerde deze donderdag een alternatief plan dat ertoe moet leiden dat meer gezinnen die langer dan vijf jaar in Nederland zijn, mogen blijven. VVD en PvdA kwamen 2012 tot een regeling waarin werd vastgelegd dat kinderen van asielzoekers mogen blijven als zij langer dan vijf jaar in Nederland zijn. Aan de regeling zijn echter enkele voorwaarden verbonden, die volgens Kalverboer te streng zijn. In februari weigerde het kabinet de voorwaarden voor het kinderpardon te versoepelen, nadat een meerderheid in de Tweede Kamer daartoe in een motie had opgeroepen. Volgens Kalverboer wordt de ontwikkeling van de kinderen „ernstig geschaad”. (NRC)