Kardinaal George Pell, derde man Vaticaan, vervolgd voor misbruik

Aartsbisschop George Pell
Aartsbisschop George Pell FOTO ALBERTO PIZZOLI/AFP

Kardinaal George Pell (76) wordt in Australië vervolgd vanwege seksueel misbruik, meldt persbureau AP. Pell is de belangrijkste Australische katholieke geestelijke en bovendien is hij, als financieel eindverantwoordelijke, de nummer drie van het Vaticaan. Niet eerder werd er iemand van zijn rang aangeklaagd voor seksueel misbruik. Het gaat volgens de Australische politie om meerdere gevallen van misbruik. Pell is eerder bekritiseerd omdat hij misbruik van priesters in Australië niet zou hebben aangepakt, als aartsbisschop van Sydney en Melbourne. Hij heeft voor een Australische onderzoekscommissie toegegeven „grote fouten” te hebben gemaakt, onder meer omdat hij priesters wel geloofde en slachtoffers niet. De commissie onthulde eerder dit jaar dat 7 procent van de Australische priesters van misbruik wordt beschuldigd. In 2016 kwamen er voor het eerst verhalen naar buiten dat Pell zelf kinderen had misbruikt. Dat hij nu zelf officieel verdacht wordt van seksueel misbruik is nieuw en heeft mede gezien zijn rang mogelijk grote gevolgen binnen het Vaticaan. (NRC/AP)

    • Joram Bolle