In beeld

Italië dreigt boten met migranten uit zijn havens te weren

Italië wil dat de EU meer doet om het aantal bootvluchtelingen in te perken dat naar het land komt. Het land overweegt anders om schepen zonder Italiaanse vlag uit zijn havens te weren. De migranten blijven onverminderd komen. De afgelopen drie dagen alleen al zijn er meer dan tienduizend bootvluchtelingen gered, het hoogste aantal tot nu toe dit jaar. Let op: serie bevat schokkende beelden.
Migranten aan boord van een schip van een reddingsorganisatie. Het weren van schepen die niet onder Italiaanse vlag varen, zou betekenen dat particuliere hulporganisaties die bootvluchtelingen redden op de Middellandse Zee, niet meer kunnen aanleggen in Italië.
Emilio Morenatti/AP
Overigens zou de maatregel niet van toepassing zijn op schepen van Frontex, de grenscontroledienst van de EU.
Stefano Rellandini/Reuters
Naast Frontex varen hulporganisaties zoals Proactiva Open Arms, Migrant Offshore Aid Station (MOAS) en Artsen zonder Grenzen op de Middellandse Zee om mensen op zee op te pikken.
Emilio Morenatti/AP
Woensdag sprak Maurizio Massari, de Italiaanse EU-ambassadeur in Brussel, op Sicilië met EU-commissaris voor Migratie, Dimitris Avramopoulos.
Emilio Morenatti/AP
Massari vroeg om meer steun uit Brussel.
Stefano Rellandini/Reuters
Als de asielstroom niet minder wordt, zou Italië gedwongen zijn schepen met migranten te weren.
Stefano Rellandini/Reuters
Een hulpverlener van Proactiva Open Arms ONG helpt een Soedanese migrant aan boord van het schip Golfo Azzurro van de organisatie.
(AP Photo/Emilio Morenatti)
Ook de Libische kustwacht is actief in het gebied. Begin deze week werden er in 48 uur tijd 8.000 migranten uit zee gered, zo maakte de kustwacht bekend.
Taha Jawashi/AFP
Ondanks alle reddingsactiviteiten op zee verdrinken er iedere week mensen in de Middellandse Zee voor de Libische kust. De smokkelaars nemen meer risico’s. De bootjes zijn steeds minder zeewaardig, en er worden meer migranten tegelijkertijd op gezet. Daarnaast krijgen migranten minder water en eten mee, en worden de motoren vaker vlakbij de kust eraf gehaald om te hergebruiken.
Emilio Morenatti/AP
Dinsdag spoelden 25 verdronken migranten aan op de kust van Tajoura, ten oosten van Tripoli. De Libische Rode Halve Maan heeft de lichamen geborgen.
Libyan Red Crescent/EPA
De migranten die gered worden, reageren geëmotioneerd en opgetogen bij aankomst in de Italiaanse havens. Giet (26) uit Nigeria is met honderden medemigranten gered door Proactive Open Arms en aan wal gebracht in stad Pozallo in het zuiden van Sicilië.
Emilio Morenatti/AP
Sinds de Turkije-deal tussen Brussel en Ankara is het een stuk lastiger om via Griekenland Europa in te komen. Daardoor is de route via Libië en Italië steeds populairder.
Emilio Morenatti/AP