Hof Venezuela met helikopter aangevallen

Politieke crisis De Venezolaanse hoofdstad Caracas was dinsdag toneel van een gewapende aanval op het Hooggerechtshof vanuit een politiehelikopter.

Een man die zich voorstelt als Oscar Pérez legt in een video uit waarom hij tegen de Venezolaanse regering is. Hij zou een politie-helikopter hebben gekaapt die dinsdag belangrijke instituties aanviel.
Een man die zich voorstelt als Oscar Pérez legt in een video uit waarom hij tegen de Venezolaanse regering is. Hij zou een politie-helikopter hebben gekaapt die dinsdag belangrijke instituties aanviel. Foto Reuters

De politieke crisis in Venezuela is dinsdagavond op gewelddadige wijze verder geëscaleerd. Vanuit een gekaapte politie-helikopter werden onder meer granaten gegooid op het Hooggerechtshof, een belangrijke steunpilaar van het socialistische regime van president Nicolás Maduro. Ook het ministerie van Binnenlandse Zaken en Justitie zou onder vuur zijn genomen.

Maduro verscheen hierna op de staatstelevisie en zinspeelde op een gewapend conflict. Hij sprak van een „terroristische aanval” en een „staatsgreep”. De president zei de „volledige strijdkrachten te hebben geactiveerd om de vrede te bewaren”.

Verscheidene videobeelden op sociale media tonen inderdaad een overvliegende heli die schoten lost. Ooggetuigen verklaren een helikopter van de wetenschappelijke politie te hebben gezien met een vlag waarop met grote letters ‘Artikel 350’ stond. Dit artikel in de grondwet betreft onder meer het recht op vrijheid van meningsuiting, protest en mensenrechten.

Wij zijn patriotten

Op Instagram verscheen een videoboodschap van een agent die zichzelf voorstelt als Oscar Pérez. Geflankeerd door vier zwaar bewapende en gemaskerde mannen roept de voormalige kapitein van de staatsveiligheidsdienst op tot de omverwerping van de regering-Maduro. Hij stelt een groep militairen, politie-agenten en burgers te vertegenwoordigen. „We behoren tot GEEN politiek-partijdige stroming, we zijn nationalisten, patriotten en institutionalisten.”

Volgens een minister werkte Pérez eerder als privépiloot voor een ex-minister en tegenwoordig een belangrijke oppositiefiguur in Venezuela. Deze Miguel Rodríguez Torres ontkende dit. Daarnaast kwamen berichten naar buiten dat Pérez eerder als filmacteur heeft gewerkt.

Ondanks de ooggetuigenverslagen en de video wordt er ook getwijfeld aan de lezing van de president. Op sociale media betogen tegenstanders van Maduro dat de hele actie door de staat is georkestreerd om chaos te scheppen, zodat er militair kan worden ingegrepen. Na de actie verschenen tanks in de straten van Caracas en was er een verhoogde militaire paraatheid.

Oproep tot geweld

Het incident met de helikopter en de uitspraken van de president zijn tekenend voor de toenemende escalatie in Venezuela. Maandagavond werden tientallen winkels geplunderd in de stad Maracay, op zo’n anderhalf uur van de hoofdstad Caracas.

Eerder op de dag dreigde Maduro al tijdens een optreden voor aanhangers dat als de bloedige protesten tegen zijn regering – die bijna drie maanden geleden uitbraken en aan ruim tachtig mensen het leven kostten – niet stoppen, hij genoodzaakt is naar de wapens te grijpen. „Als Venezuela verder wordt meegetrokken in de chaos en het geweld, en de Bolivariaanse revolutie wordt vernietigd, dan gaan we strijd aan. We geven niet op, en als het niet lukt om ons te verdedigen met stemmen, dan maar met wapens.” Vooralsnog heeft het leger zich loyaal getoond aan Maduro.

De spanningen in Venezuela lopen al maanden op. Maduro, die in 2013 de overleden populistische leider Hugo Chávez opvolgde, probeert steeds meer macht naar zich toe te trekken, en de rechtse oppositie, die een meerderheid in het parlement heeft, buiten spel te zetten.

Maduro wil op 30 juli een stemming organiseren over wijziging van de grondwet, maar de plannen stuiten op massaal protest. Daarbij kampt Venezuela met de hoogste inflatie ter wereld. Het olierijke land heeft niet genoeg geld om voldoende voedsel en geneesmiddelen in te voeren.