dividend

Staat verdient goed aan zijn financiële instellingen

Financiële instellingen hebben de Nederlandse staat in 2016 nog evenveel dividend opgeleverd als het jaar ervoor. Dat is opvallend, omdat het totale aantal bank- en verzekeringsaandelen in handen van de staat juist is afgenomen. Het gaat om ABN Amro, ASR, SNS Reaal en het daarvan afgesplitste Propertize.

Deze instellingen leverden de staat het afgelopen jaar zo’n 600 miljoen euro op, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat brengt het totaal sinds 2011 op zo’n 2,2 miljard euro.

„Het gaat beter bij financiële instellingen”, concludeert een woordvoerder van het CBS.

De dividendinkomsten dragen bij aan terugbetaling van de verleende steun. De kosten van de redding van ABN Amro bedroegen bijvoorbeeld al een kleine 22 miljard euro.

De NLFI, de stichting die namens de staat de overheidsbelangen in financiële instellingen beheert, liet deze week weten opnieuw aandelen van ABN Amro te verkopen. Het totale belang van de overheid moet verkleind worden van 70 naar 63 procent.

De totale dividendinkomsten van het Rijk zijn sinds 2013 gehalveerd. Dat komt vooral omdat de aardgasbaten in die periode zijn gekelderd, van 2,3 miljard naar 300 miljoen vorig jaar. (NRC)