De politie dreigt geblinddoekte verdachte met geweld: je vingers of je wachtwoord

Mag de politie een verdachte met geweld dwingen om zijn telefoon te openen? In Rotterdam vinden ze van wel. Dennis van den Berg, een van de hoofdverdachten in de strafzaak rond de corrupte douanier Gerrit G., heeft dit weekend onder dreiging van geweld het wachtwoord van zijn telefoon aan de politie gegeven.

Van den Berg, die geen bezwaar heeft tegen het gebruik van zijn naam, was aangehouden nadat hij op Twitter dreigde foto’s te publiceren van twee agenten die hem undercover een tijd lang hebben gevolgd. In de strafzaak is 12 jaar cel geëist tegen Van den Berg, die wordt verdacht van betrokkenheid bij cocaïnesmokkel en omkoping. De rechtbank doet volgende week uitspraak. In diezelfde zaak is een voormalige buurtgenoot van Van den Berg vermoord. Van den Berg was vrijwel zeker het eigenlijke doelwit.

Volgens advocaat Sanne Schuuman heeft de politie geprobeerd de telefoon te ontgrendelen door zijn duim op zijn telefoon te duwen. „Toen dat niet lukte, dreigde de agenten zijn vingers te breken en heeft Van den Berg het wachtwoord gegeven. Hij was op dat moment geboeid en geblinddoekt.”

Schuurman heeft justitie laten weten dat hij aangifte zal doen van mishandeling. Justitie was niet bereikbaar voor commentaar.