Bliksem ontsteekt branden in noordelijke bossen

Een bliksem boven een bosbrand in Alberta, Canada. In de noordelijke bossen van Canada en Alaska is niet de mens maar de bliksem de grootste aanstichter van branden.

Foto The Government of Alberta

In de noordelijke bossen van Alaska en Canada is niet de mens de grootste aanstichter van branden. Het is de bliksem, zoals die hier te zien is in Alberta, Canada. De rol van de bliksem is tussen 1975 en 2015 gegroeid, laat een studie zien, met als eerste auteur Sander Veraverbeke van de Vrije Universiteit in Amsterdam (Nature Climate Change, 26 juni). Waarschijnlijk hangt dat samen met klimaatverandering, die heeft gezorgd voor meer bliksem en langere periodes van warmte en droogte. Over de hele meetperiode bleek, afhankelijk van locatie en grootte van de brand, 75 tot 95 procent van de bosbranden veroorzaakt door bliksem.

Een andere net verschenen studie (Science, 30 juni, met bijdrage van VU-onderzoeker Guido van der Werf) laat zien dat wereldwijd het ‘jaarlijks verbrand gebied’ tussen 1998 en 2015 met een kwart is geslonken. De afname was het sterkst in de tropische savannen van Zuid-Amerika en Afrika en de graslanden van Azië. Hierbij speelt de mens wel een cruciale rol. Uitbreiding van van landbouwgebied, investeringen in veetelt, bebouwing en luchtkwaliteit, nopen allemaal tot een alertere brandbestrijding.