Bestuurscrisis Rotterdam nog niet bezworen

Een raadslid van een coalitiepartij dat overstapt naar de oppositie, een vertrokken wethouder en het Waterfront-dossier: de crisis in Rotterdam houdt tot in ieder geval dinsdag aan.

De Rotterdamse gemeenteraad tijdens het spoeddebat over de bestuurscrisis.
De Rotterdamse gemeenteraad tijdens het spoeddebat over de bestuurscrisis. Foto Jerry Lampen/ANP

Het debat over de bestuurscrisis in Rotterdam mag dan na krap drie uur afgelopen zijn, de crisis zelf is nog niet bezworen. In ieder geval tot dinsdag, als de gemeenteraad de voorjaarsnota, waarin het college de plannen voor de komende paar jaar vaststelt, blijft het spannend.

Wel maakt een op donderdagmiddag uitgebrachte verklaring van CU/SGP-raadslid Setkin Sies duidelijk wat de wat de meest kansrijke optie is: gedoogsteun van CU/SGP in ruil voor geld voor armoedebeleid en mogelijk integratie.

Begin deze week verloor de coalitie van Leefbaar Rotterdam, CDA en D66 zijn meerderheid toen Mohammed Anfal overstapte van Leefbaar naar Nida, een op de Islam geïnspireerde partij.

Alternatief bestuur

De coalitiepartijen benadrukten tijdens het debat, in verschillende gradaties van bescheidenheid, dat de deur openstaat om met andere partijen te overleggen over voorstellen die voldoende steun zullen krijgen. Een uitgestoken hand, volgens de coalitie. Maar zo makkelijk was de oppositie niet te paaien.

Fractievoorzitter Leo Bruijn van de PvdA zei namens de voltallige oppositie aan te sturen op een alternatief bestuur voor de resterende acht maanden van deze collegeperiode. De O7, zoals de groep zichzelf noemde, bespreekt morgen om half tien over zo’n mogelijk alternatief bestuur. Leefbaar Rotterdam is niet welkom bij die bespreking, bevestigde Leo Bruijn. D66 en CDA zeiden na aandringen van de oppositie dat ze aan zouden schuiven bij die bespreking. Dat zullen niet de fractievoorzitters zijn, maar andere raadsleden of medewerkers.

Dat is relevant, omdat het iets zegt over hoe deze coalitiepartijen de kansrijkheid van het oppositieplan inschatten. Ook morgen spreekt de coalitie namelijk met partijen die de voorjaarsnota zouden willen steunen in ruil voor concessies over voor hun belangrijke punten. Dat is in ieder geval CU/SGP raadslid Setkin Sies. Van hem is bekend dat hij zich constructief opstelt, en de verschraling van het armoedebeleid wil terugdraaien. “De ChristenUnie-SGP kiest er op dit moment voor om eerst de optie te onderzoeken om met de bestaande coalitie tot een akkoord te komen”, liet Sies in een verklaring weten.

Niet ten koste van alles

Het is nog niet helemaal zeker dat het op deze manier zal worden opgelost, zegt Leefbaar-fractievoorzitter Ronald Buijt, maar waarschijnlijk is dat wel.

“De verschillen tussen de oppositiepartijen onderling zijn groot, en de tijd is kort om werkelijk iets tot stand te brengen.”

Dat gezegd zijnde: de coalitiepartijen zullen niet ten koste van álles de coalitie overeind willen houden. En onvoorspelbaar blijft de invloed van de naderende verkiezingen en de wens zich te profileren. Een meerderheid van één is bovendien nu eenmaal wankel, dat is gebleken.