Bestrijding Terrorisme

Geen Amerikaanse laptopban voor vluchten uit EU

Het omstreden Amerikaanse ‘laptopverbod’ wordt niet uitgebreid naar vluchten uit Europa. Wel moeten alle luchtvaartmaatschappijen meer doen aan hun veiligheid, anders lopen ze het risico alsnog op een zwarte lijst te komen. Dat maakte de Amerikaanse minister voor Binnenlandse Veiligheid John Kelly woensdag bekend: „Niets doen is geen optie. Onze vijanden passen zich aan, dus dat moeten wij ook.” Zijn ministerie kwam met een lijst nieuwe veiligheidsmaatregelen die nodig zouden zijn vanwege de terreurdreiging. De strengere eisen gelden voor 180 maatschappijen en 280 vliegvelden. Zij moeten laten zien dat alle elektronica op vluchten naar de VS wordt gecontroleerd. Als maatschappijen uit het Midden-Oosten kunnen aantonen dat hun controles op orde zijn, wordt het verbod opgeheven. (NRC)