Hoofdverdachten Passage-proces krijgen levenslang

Het gerechtshof in Amsterdam heeft de vier hoofdverdachten in het liquidatieproces Passage veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

De rechters in het Passage-proces voorafgaand aan de zitting.
De rechters in het Passage-proces voorafgaand aan de zitting. Foto Sander de Koning/ANP

Het gerechtshof in Amsterdam heeft alle hoofdverdachten in het liquidatieproces Passage tot levenslang veroordeeld. Dino S., die in eerste instantie is vrijgesproken, is volgens het hof een van de opdrachtgevers van de moorden op Kees Houtman en Thomas van der Bijl in 2005 en 2006.

Volg hier live de uitspraak in het Passage-proces

Volgens het hof blijkt uit de verklaringen van twee kroongetuigen en een anonieme getuige dat S. die opdrachten gaf samen met Willem Holleeder. Daarmee is de veroordeling van de hoofdverdachte Dino S. een belangrijke vingerwijzing voor het proces tegen Willem Holleeder die van dezelfde moorden wordt beschuldigd. Zijn zaak begint in 2018. Volgens het hof volgt uit het bewijs dat Holleeder samen met Dino S. lid is geweest van een criminele organisatie.

Ook kroongetuigen veroordeeld

De vier hoofdverdachten zijn dan ook veroordeeld tot levenslange celstraffen. De twee kroongetuigen zijn veroordeeld conform de eisen van het Openbaar Ministerie: acht jaar cel voor Peter la S. en 14 jaar cel voor Fred Ros. Omdat Ros daarvan al tweederde heeft uitgezeten, komt hij direct op vrije voeten. La S. was al vrij, hij zat zijn straf inmiddels uit.

Drie andere verdachten zijn veroordeeld tot celstraffen tussen 5,5 jaar en 13,5 jaar. De straffen zijn hoger uitgevallen dan eerder door het OM geëist.

Volgens het hof staat recente kritiek van het Europese hof op de toepassing van levenslange straffen in Nederland niet in de weg aan de oplegging van levenslang voor een ernstig feit als moord. Dat de moorden zijn gepleegd in het criminele milieu maakt het niet minder ernstig. Het hof kwalificeert het gemak waarmee moorden worden besteld en gepleegd als “beklemmend”.

De uitspraak van het hof is een opsteker voor het Openbaar Ministerie dat ongekend veel tijd en energie heeft gestoken in het Passage-proces dat ruim tien jaar heeft gelopen. Principieel is van belang dat het hof de inzet van twee kroongetuigen in deze zaak heeft goedgekeurd.

Bekijk hier het overzicht van de geëiste straffen met daarnaast de uitspraak van het hof: Wie is wie in het Passage-proces?

Hof: deals met kroongetuigen toegestaan

Het hof oordeelt dat veelbesproken (financiële) afspraken die met de kroongetuigen zijn gemaakt niet in strijd zijn met de wettelijke regeling die de inzet van kroongetuigen regelt. Ook de korting voor de strafbare feiten die de twee kroongetuigen hebben gemaakt zijn niet in strijd met de wet. Peter la S. heeft zijn betrokkenheid bij de moord op Kees Houtman bekend en heeft daarvoor in eerste aanleg 8 jaar celstraf gekregen. Fred Ros is tot 30 jaar cel veroordeeld voor betrokkenheid bij de moord op Thomas van der Bijl. Tegen hem is in hoger beroep 14 jaar geëist.

Wat betreft de delen van de verklaringen van Peter la S. over Willem Holleeder die in eerste instantie zijn weggelaten, stelt het hof dat er sprake is van een onherstelbaar vormverzuim. Dat is echter gecompenseerd door het toevoegen van die verklaringen aan het dossier en het horen van getuigen. Ook kan dit vormverzuim volgens het hof niet leiden tot het uitsluiten van bewijs zoals de rechtbank in het vonnis in de zaak van Dino S. wel heeft gedaan.